Nove ulice, novi heroji

 

Mestni svet MOC je na svoji 33. seji letos novo ulico na Golovcu poimenoval po Jožetu Pučniku. Postopek je potekal kot zahtevajo predpisi, strokovnjaki so dali svoje mnenje, nato pa je odločila politika, pravi Bojan Rebec,  tajnik Komisije za preimenovanje ulic v MOC.

 

Predlog poimenovanja nove ulice je šel skozi dva branja. Na prvi seji je bilo precej burne razprave, ob drugem branju pa mestni svetniki niso imeli več pripomb, pojasnjuje Rebec. Svetniki so se zedinili in tudi politična pripadnost jih ni razdelila. Do sedaj je največ preimenovanj bilo v letu 1993, nato pa je bilo tako poimenovanj kot preimenovanj bore malo. Med zadnjimi pomembnejšimi imenovanji je bil nov Don Boscov trg ter ločitev Gledališkega trga na dva dela, kjer je nastal nov Trg svobode, in kjer je, poleg obstoječega spomenika žrtvam druge svetovne vojne, postavljen še spomenik posvečen osamosvojitvi leta 1991.

 

Imenovanje in preimenovanje

 

Pri imenovanju ulic je treba ločiti poimenovanje od preimenovanja. Poimenovanje naj bi bilo dajanje imen ulicam, ki imena še nimajo, imajo začasno ime ali številke. Poimenovanje tudi ni nujno politično ideološko dejanje večine v mestnem svetu.

Za razliko pa je preimenovanje skorajda vedno posledica politične odločitve. Denimo leta 1993 je bilo veliko preimenovanj: Zidanškove ulice, Titovega Trga ali Trga revolucije. Takrat so mestni svetniki menili, da si ta imena niso zaslužila, da jih večno pomnimo. Toda jasno je, da je v preimenovanju bilo tako v ospredju kot ozadju ideološko politična opredelitev mestnih svetnikov. Morda bo druga skupina mestnih svetnikov menila, da si ta imena zaslužijo večnost in jih vrnila na celjske ulice in trge.

Večnosti pomeni ohraniti spomin na posameznike in dejanja, ki so vgrajena v temelje slovenskega naroda. Podoben pomen ima kanonizacija za cerkev. Cerkev posvečuje tiste umrle osebe, ki so začrtale ali utrdile moč katoliške cerkve v svetu. Pogosto se odgovorni v mestnih svetih srečujejo s težavo kako najti primerno ime. Recimo pred kratkim smo dobili Don Boscov trg. Verjetno se ime nanaša na italijanskega salezianca iz 19. stoletja. Sprašujem pa se, mogoče zaradi slabega poznavanja njegovega dela, kakšno pozitivno vlogo je imel Don Bosco v prebujanju slovenskega nacionalnega čuta v 19. stoletju, če že zanemarim dejstvo, da nas nekateri navdušeno prepričujejo, da se moramo vrniti k »našim« krščanskim koreninam. Če bi želili napraviti uslugo cerkvi, ali nimamo v Sloveniji iz njenih vrst oseb, vrednih večnega spomina? Ali pa nam jih je po navalu preimenovanja že zmanjkalo? In če se vrnem še k imenu Jožeta Pučnika, je verjetno težko ugovarjati, da je imenovanje ulice po njem politično obarvano. Zakaj to vprašanje ni prepuščeno za čas po volitvah?

 

 
 © Marko Sjekloča in Celjan, 2. avgust 2006
 
Domov
Nazaj