Ali je slovenska družba nasilna?

 

Tudi v Sloveniji organiziramo dneve boja proti nasilju nad ženskami, ki pod pokroviteljstvom Evropske unije potekajo vsako leto med 25. novembrom in 10. decembrom. Javno so o tem spregovorili na srečanju z naslovom »Preprečevanje vseh oblik nasilja nad ženskami« v organizaciji Ženskega foruma Socialnih demokratov Celja.

Strokovnjaki vedo povedati, da je nasilja veliko več kot ga zaznamo. Socialne službe opozarjajo na nasilje nad ženskami, otroci, ponekod tudi nad moškimi, kar je po mnenju nekaterih še poseben tabu. »Prijavljanje nasilnih dejanj nad ženskami je v naraščanju. Nekoč je to bila tabu tema, a vse manj,« pravi Olga Bezenšek Lalič, regijska koordinatorica za obravnavo nasilja v družini. Po podatkih Sveta Evrope 12 do 15 odstotkov žensk, starejših od 16 let, prenaša nasilje svojih »najbližjih«. To je tudi osnovni vzrok za hude poškodbe in smrti žensk. V Sloveniji še nimamo strokovne analize, ki bi tudi statistično pokazala razsežnost nasilja v družini, vendar pa naj bi vsaka peta ženska imela take izkušnje. Ni malo tudi spolnih zlorab otrok, ki pa se ponavadi odkrivajo šele, ko je otrok odrasel.

 

Nismo še razviti

 

Dr. Peter Vodopivec, ki preučuje novejšo slovensko zgodovino, v svoji novi knjigi ugotavlja, da smo nedemokratična družba. Mnogi so mnenja, da so stranke vodene nedemokratično. Če gremo še naprej dodamo nestrpnost do drugače mislečih, seksualnih, nacionalnih, socialnih in drugih manjšin ali način govora v sredstvih javnega informiranja, se ne moremo izogniti zaključku, da je slovenska družba netolerantna.

Preden želimo postati razvita evropska država, odprta in sprejemljiva za različnost, moramo razrešiti odnos ne le na ravni posameznikov, temveč predvsem odnos do šibkejših. Naša politika se omenjenim vprašanjem pogosto izogiba. Zakaj? Predvsem zaradi tega, ker to ni populistično v naši »zaplankani« sredini. Zadnja leta, ko se odpiramo Evropi in svetu, šele lahko primerjamo naše pravo obnašanje s standardi razvitih. Ponavadi to zreduciramo na primerjave o tem koliko zaslužimo. Dokler ne bomo sprožili široke družbene razprave o nasilju, a tudi o nestrpnosti, ki se vse bolj opaža, dokler bomo dovoljevali, da prevladuje sovražni govor in dovoljevali, da si politika nabira točke na osnovi podpihovanja, tudi vprašanje nasilja v družini nima možnosti, da dobi večjo veljavo in posebej zakonsko osnovo. Do takrat bo Slovenija daleč od razvitega sveta.

 

 © Marko Sjekloča in Celjan,  december 2006
 
Domov
Nazaj