Nacionalizacije naftne industrije
Exxon Mobil izgubil tožbo proti Venezueli. PDVSA pričela obračunavati nafto v evrih. Mehiška naftna industrija na razpotju

 
Exxon Mobile je na londonskem sodišču izgubil tožbo, v kateri je zahteval mednarodni embargo lastnine venezuelske naftne multinacionalke PDVSA v višini 12 milijard dolarjev zaradi prekinjenih pogodb. Venezuela je napovedala prekinitev dobav nafte ZDA, če bi mednarodno sodišče embargo potrdilo.
 

Nacionalizacija naravnih bogastev v Južni Ameriki

Problem je nastal po venezuelski nacionalizaciji v maju 2007, zaradi katere je Exxon Mobil zapustil Venezuelo. Venezuelski minister za energijo in predsednik PDVSA Rafael Ramirez je potrdil, da je Exxon Mobil v resnici vložil v raziskave v ustju reke Orinoko le milijardo dolarjev. Spremembo pogodb, na osnovi novega zakona iz leta 2005, v katerih so se tuje družbe obvezale, da bodo sprejele ustanovitev mešanih družb, v katerih bo imela PDVSA večinski delež, je od 32 sprejelo 20 domačih in tujih družb, druge pa so Venezuelo zapustile. Med temi so bile italijanska ENI in francoska Total, ki jima je Venezuela izplačala odškodnino. ENI je dobil 700 milijonov dolarjev, medtem ko se je Exxon Mobil, ki je znan kot zelo težak pogajalec, odločil za tožbo. Venezuela je že napovedala protiudarec in zahtevo po povrnitvi škode, ki jo je povzročila medijska kampanja Exxon Mobila, v kateri je poskušal venezuelsko družbo prikazati kot podjetje pred stečajem. Ramirez je dejal, da je v nasprotju s to propagando družba zelo močna, saj je vrednost njenega portfelja 107 milijard dolarjev.

V ozadju delovanja Exxon Mobil je čutiti politične pritiske, ki merijo na odpor predvsem ameriških družb pred nacionalizacijo naravnih bogastev v Južni Ameriki. To se je v zadnjih letih dogajalo v državah, ki so po demokratični poti zamenjale vladajoče politične elite, ki so v preteklosti povezavi z mednarodnim kapitalom skrajno izkoriščale naravna bogastva Južne Amerike in si prisvajale velik del prihodkov, obenem pa večino prebivalstva puščale v globoki revščini. Prelomna točka je postala Bolivija, referenčni primer pa poskus nekdanje ozke vladajoče elite, predvsem evropskega izvora, da privatizira celo pitno vodo, kar bi za skrajno revno bolivijsko prebivalstvo pomenilo poslabšanje življenjskih razmer.

Venezuelska nafta po novem v evrih

Medtem pa je PDVSA nafto z novimi pogodbami pričela obračunavati v evru namesto v dolarju. Predsednik PDVSA je dejal, da je razlog za to močan padec dolarja, ki načenja njihove prihodke. Venezuela je že preteklo leto predlagala kartelu OPEC, da sprejme evro kot obračunsko sredstvo in pričenja rezerve kapitala pretvarjati v evro ali druge valute. Večina držav, predvsem bližnjevzhodne, zaradi strahu pred zamero ZDA predloga niso hotele sprejeti. Zdaj so zaradi gibanja dolarja plačale precejšnjo škodo. Venezuela pa je šla še dalje in skrajšala plačilne roke za nafto s trideset na osem dni. Venezuela je osmi največji svetovni izvoznik nafte in z Mehiko najpomembnejši južnoameriški proizvajalec in izvoznik nafte. Velik del načrpanih količin gre v ZDA.

Do zdaj so ZDA uspešno blokirale podobne primere napada na dolar. Tako so preprečile nastanek azijske banke, obliko regionalne zamenjave za Svetovno banko in Mednarodni denarni sklad. Ker je medtem že nastala Južna banka (Banco del Sur), kjer so članice najpomembnejše države Južne Amerike, je verjetnost, da podobne regionalne finančne institucije nastanejo tudi v Aziji ali celo na Bližnjem Vzhodu. Sedanji strm padec dolarja in njegova nestabilnost v zadnjih letih sta argument, zakaj nekatere države želijo ubežati dolarju in se opreti na stabilnejšo valuto, to pa je trenutno evro.

Mehika: Vroče razprave ob sedemdeseti obletnici

Medtem pa v Mehiki, ob sedemdeseti obletnici nacionalizacije naftne industrije, nadaljujejo vročo razpravo ob vladnem predlogu delne denacionalizacije te industrije, ki je monopol državne družbe Petroleos Mexicanos (PEMEX). Predsednik države Felipe Calderon je ob tej priložnosti dejal, da mora Mehika razmisliti o alternativah kako ojačati naftno industrijo. Mehika pripravlja gradnjo nove rafinerije, s pomočjo katere bi zmanjšali odvisnost od uvoza bencina, ki ga proizvedejo le za 60 odstotkov lastnih potreb. Mehika od leta 1979 ni več gradila rafinerij. Od leta 2004 so znane rezerve v Mehiškem zalivu v upadanju, pada proizvodnja surove nafte in raste uvoz nekaterih vrst goriva. Mehika ima le za devet let potrjenih rezerv nafte in plina za osem let.

Trenutno privatni kapital ne sme sodelovati pri eksploataciji nafte. Mehiška opozicija opozarja, da se v ozadju razprave skriva vladni načrt o privatizaciji naftne industrije. Vladni predlog o spremembi naftnega zakona bo po vsej verjetnosti ugledal luč 25. marca, na isti dan pa opozicija v glavnem mestu napoveduje velike demonstracije.
 
© Marko Sjekloča in Večer,  20. marec 2008
http://www.vecer.si/clanek2008032005306355
Domov
Nazaj