Marjan Bogataj (24. III. 1928  - 16. XI. 2005) je bil zadnja leta simbol slovenske kolonije v Argentini. Izviral je iz slovenske povojne izseljenske generacije, ki jo radi nekateri imenujejo politična, a ni postavljal nikakršnih političnih ovir in ni poznal predsodkov. Sodeloval je z vsemi, za vsakega je imel lepo besedo. Znal je tudi povedati svoje mnenje, a vedno na lep način. to je bilo pomembno med Slovenci v Argentini, kjer je bilo toliko razlogov za delitve med rojaki priseljenci.
Zato je bil dobrodošel v vsakem društvu, v slehernem domu. Verjetno je to posledica njegovega karakterja, saj je bil mirnega in preudarnega značaja. Že zaradi tega ga bomo močno pogrešali.
Tisti, ki živijo v Argentini in ki so redno spremljali njegovo radijsko in televizijsko oddajo za Slovence, pa ga bodo še bolj pogrešali. Marjan, ali po argentinsko Mario, je bil vez izseljencev z domovino. Njegova radijska oddaja je za mnoge pomenila edini vir novic iz stare domovine.
Pogosto je potoval v Slovenijo in tik pred prerano smrtjo je bil ponovno v domovini. Za to je imel še en razlog, saj je s hčerko vodil turistično organizacijo z značilnim imenom Ilirija Tour, ki je vsako leto organizirala tudi skupinske izlete v Slovenijo.
Za naslednje leto sem se dogovarjal z Marjanom, da se s turistično skupino ustavi v Celju za malo več časa kot ponavadi. Marjana sedaj ne bo več med njimi.

 

       

       

Nazaj